Partners
Belangrijke partners
Het project rondom het Restwarmtenet kent een aantal belangrijke partners.
⟹ NetVerder
⟹ Witteveen en Bos
⟹ Zeeuwind
Dow Benelux
Samen verduurzamen met een restwarmtenet in Hoek
Naast onze plannen voor CO2-neutrale productie in Terneuzen, ookwel onze routekaart naar nul genoemd, bekijken we ook hoe we andere impactvolle projecten voor onze directe omgeving kunnen realiseren. Want alleen door samen te werken kunnen we de meeste dringende problemen oplossen, zoals de energie- en klimaatcrisis. In het restwarmte pilotproject onderzoeken we de mogelijkheden om onze restwarmte te leveren aan de bebouwde omgeving in Hoek. Een uniek restwarmtenetwerk in de gemeente Terneuzen. Ga voor meer informatie en al onze duurzaamheidsprojecten en -initiatieven naar www.dowcircles.nl.
Provincie Zeeland
“De Provincie Zeeland ondersteunt het proces naar de realisatie van het warmtenet op restwarmte van de industrie. In eerste instantie in Hoek, later uit te breiden naar andere wijken en kernen van de gemeente Terneuzen. We denken mee, brengen kennis en ervaring in en ondersteunen bij het zoeken naar subsidies.”
- Kim Reynierse | Adviseur warmtenetten- en energie transitie
Zeeuwind
Sinds 1987 zet Zeeuwind zich in om de energietransitie te versnellen. Dat begon met drie windturbines in Bath en inmiddels zijn dat er 71. Dit in combinatie met 27 zonneparken op land en daken is dat goed voor een opwek om alle huishoudens in Zeeland van duurzame energie te voorzien. Zeeuwind mag zich met meer dan 3000 leden dan ook de grootste burgercoöperatie op het gebied van duurzame energie in Nederland noemen.
De kracht van lokaal
De samenwerking met mensen, bedrijven en overheden uit de omgeving is onmisbaar in het ontwikkelen van duurzame initiatieven. In de afgelopen 36 jaar heeft Zeeuwind een sterk lokaal netwerk en achterban opgebouwd. Als koploper in de energietransitie kijken we inmiddels verder dan alleen maar zon- en windenergie. Zo onderzoeken we ook of het mogelijk is om warmtenetten in Zeeland te realiseren. Net als in Hoek. Het uitgangspunt van Zeeuwind is om niet alleen de lasten maar ook de lusten met de omgeving te delen. Met als doel duurzame en eerlijke energie voor iedereen.
Meer weten? Kijk op onze website www.zeeuwind.nl
Gemeente Terneuzen
Gemeenten moeten voor 2050 aardgasvrij zijn. In het Warmteplan (Transitievisie Warmte, oktober 2021) beschrijven we hoe we onze gemeente stap voor stap duurzaam kunnen verwarmen. Dus zonder gas, olie of kolen.
Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Samen met andere partijen onderzoeken we of we (industriële) restwarmte kunnen gebruiken voor het verwarmen van gebouwen. Uit onderzoek blijkt dat dit de beste manier is om de kern Hoek duurzaam te verwarmen. De gemeente faciliteert de initiatiefnemers in de uitrol van een restwarmtenet in Hoek. Wij helpen hen bij het aanvragen van subsidies en bij de planologische procedures.