Artikel in PZC en BN De STEM

Heb je het artikel gelezen in de krant vandaag?

Aangezien het een ‘premium’ artikel is, delen we graag de tekst met je.

‘Na Hoek komen huizen in Terneuzen en Axel aan de beurt voor industriële restwarmte’

Hoek staat aan de vooravond van een belangrijke stap. Als de gemeenteraad volgende maand ‘ja’ zegt, lijkt de aanleg van een restwarmtenet van buurman Dow naar de woningen in het dorp er écht te gaan komen. Daarna zouden Terneuzen en Axel kunnen volgen.

PZC, Raymond de Frel 30-03-23, 16:36

 

Eerst even in het kort wat de aanleiding ook alweer is: In 2050 moet iedereen van het aardgas af zijn om de CO2-uitstoot te verminderen. De gemeente Terneuzen streeft er naar om daar in 2035 al aan te voldoen. Een restwarmtenet zou een flinke boost geven aan die ambitie. De inwoners krijgen er betaalbare en duurzame verwarming voor terug en voor bedrijven is het naast het duurzame aspect ook gunstig: zij krijgen op termijn te maken met een CO2-belasting.

Hoek is al een tijd in beeld om een landelijke primeur te hebben. Dat is niet zo heel gek; chemieconcern Dow is de buurman van het dorp. Daar wordt nu zoveel restwarmte geproduceerd dat een groot deel van de huishoudens in de Kanaalzone zich ermee kan verwarmen. Nu wordt dat water nog gekoeld in de Westerschelde geloosd. Niet alleen Dow, maar ook industriële bedrijven als Yara en Cargill hebben uit hun energie-intensieve processen veel warmte over.

Vergadering in het stadhuis

Er zijn de afgelopen jaren veel onderzoeken en berekeningen losgelaten op de aanleg van een restwarmtenet. Die laten zien dat de aansluiting van plaatsen met meer woningen (zoals Terneuzen en Axel) de kosten voor de eindgebruikers verlagen. Maar eerst is Hoek dus aan de beurt. Tenminste, als de gemeenteraad daar in april ‘ja’ tegen zegt. Volgende week woensdag vergadert de raadscommissie Omgeving er eerst nog over, om 19.30 uur in het stadhuis in Terneuzen.

De aanleg van een waterleidingennetwerk naar Hoek gaat naar een eerste voorzichtige schatting zo’n 36 miljoen euro kosten. De Vereniging RestwarmteNet Hoek, opgericht door een aantal inwoners, doet ondertussen zijn uiterste best om zoveel mogelijk dorpelingen enthousiast te maken. Want hoe meer mensen er meedoen, hoe lager de kosten voor de eindgebruiker zullen zijn.

In januari was er in Hoek nog een informatiebijeenkomst over de aanleg van het restwarmtenet. © Anne Hana

Op dit moment telt de vereniging 480 leden van de 1000 woningen in Hoek. Woningbouwcoörperaties Clavis en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen voelen ook veel voor het restwarmtenet. Woongoed heeft zijn woningbestand in Hoek inmiddels aangemeld bij de Vereniging RestwarmteNet Hoek.

Wat nu? Bij een akkoord van de gemeenteraad wordt er een warmtebedrijf opgericht, dat het roer overneemt van de gemeente, Vereniging RestwarmteNet Hoek en industrie. Dit bedrijf bekommert zich over onderhandelingen, het sluiten van contracten en een aanbod aan de inwoners van Hoek. Die zijn overigens niet verplicht om mee te doen. Als alles meezit, kan het restwarmtenet in Hoek in 2026 operationeel zijn.

Vorige
Vorige

Ledenvergadering 20 april

Volgende
Volgende

Inspreken bij de gemeenteraad 5 april